söndag, maj 25, 2008

Var femte man har potens-problem

Sluta röka och ät nyttigare så får du lättare fjäder - det visar en ny amerikansk studie.
Största riskgrupperna för impotens är diabetiker, överviktiga och rökare.
- Är man rökare och får erektionssvikt bör man tänka två gånger, säger överläkare Peter Ströberg.

En femtedel av alla män över tjugo år lider av bristande potens, visar en amerikansk studie som publicerats i tidskriften Archives of Internal Medicine. Speciellt drabbade är diabetiker, rökare och överviktiga, skriver Dagens Nyheter. - Det finns ingen anledning att det skulle vara annorlunda i Sverige. När det gäller västvärlden är bilden ungefär densamma, säger Peter Ströberg, överläkare i urologi vid ED-kliniken i Skövde, till DN.

Ger dålig självkänsla

Sviktande erektion är nästan tre gånger vanligare hos män med diabetes än hos andra och rökare är drabbade nästan dubbelt så ofta som icke-rökare. Även fetma och högt blodtryck hänger samman med erektionsproblem. - Övervikt föder inte sällan en låg självkänsla. Det påverkar tilltron till att få erektion. Litar man inte på det, så får man kanske inte heller det, säger Peter Ströberg.

Bantning förbättrar potensen

- Erektionen är en blodkärlsreaktion. Erektionssvikten beror därför i grund och botten på hur blodkärlen mår, förklarar Peter Ströberg. Saker som påverkar blodkärlens hälsa påverkar alltså också erektionen. Hit hör höga blodfetter, rökning och diabetes. Att sluta röka eller att banta kan förbättra potensen, tror läkarna bakom studien som omfattar 3.566 slumpvist utvalda män över 20 år.

Kärlen sotar igen

De senaste tio åren har forskarna misstänkt att problem med bristande potens kan vara en varningsklocka för hjärt- och kärlsjukdomar. - Erektionssvikten kan vara en väldigt viktig markör. Är man rökare och får erektionssvikt bör man tänka efter två gånger. Kärlen kanske håller på att sota igen, säger Peter Ströberg. Trenden är den att erektionssvikten är en signal att hjärt-kärlsjukdomen är av allvarligare slag. Fler och fler studier bekräftar misstankarna. Ett forskarlag i Chicago föreslår att läkare frågar ut sina hjärt-kärlpatienter om deras sexuella förmåga. Peter Ströberg instämmer. - Om en patient med en känd hjärt- kärlsjukdom också har erektionssvikt finns det stor anledning att vara extra uppmärksam.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida