måndag, maj 26, 2008

Blåbär och jordgubbar stärker din hjärna

Blåbär och jordgubbar stärker din hjärna


Forskning på råttor visar att blåbär och jordgubbar ökar mängden av dopamin i hjärnan. En ökad mängd dopamin i hjärnan kan vara positivt för minnet, humör och potens. Orsaken kan vara att blåbär och jordgubbar innehåller antioxidanter och som skyddar hjärnan.

Tuft University genomförde en studie på råttor och upptäckte att råttor som fick en diet med rikligt av blåbär och jordgubbar höll sin hjärna skarp. Sextio stycken unga manliga råttor användes i studien.

Två grupper av råttor fick blåbär och jordgubbar

Råttorna delades in i tre grupper:

  • En grupp fick en normal diet för råttor utan bär.
  • Grupp två fick en diet där extrakt av jordgubbar tillsattes.
  • Den tredje gruppen fick mat med blåbärsextrakt.

Efter att råttorna gått på dieterna under två månader utsattes hälften av råttorna för strålning. Strålning acelerar kroppens åldrande bl.a. genom att introducera genetiska fel. Råttorna testades sedan i labyrint och mängden fritt dopamin i hjärnan uppmättes. Ett antal andra tester genomfördes vidare på råttorna.

Blåbär och jordgubbar skyddade råttorna

Strålade råttor som inte ätit av jordgubbar och blåbär presterade sämst i labyrinten och hade de lägsta nivåerna av dopamin. Strålade råttor som fått blåbär och jordgubbar presterade lika bra som de råttor som inte utsatts för strålning.

Orsaken tros vara att antioxidanter i bären skyddar råttorna mot den negativa effekt som strålningen har.

Dopamin i hjärnan

Dopamin är viktigt för en lång rad funktioner i hjärnan. Ett sämre fungerande dopaminsystem i hjärnan, vilket är en del av åldrandet, kan bl.a. resultera i sämre minne, dålig koordination, impotens, dåligt humör och brist på psykiskenergi.

redumax

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida